Või

Ene Seer

Järjest rohkem on hakanud kaduma aastakümneid valitsenud tõekspidamine, et rasv on see kurjajuur, mis inimeste tervist ohustab ning ülekaalu põhjustab.

Tervise Arengu Instituudi seisukohalt on endiselt kõige tähtsam toitumise juures tasakaalustatus, mõõdukus ja mitmekesisus. Organism vajab mitmeid erinevaid aineid: rasva, valku, süsivesikuid, vett, vitamiine ja mineraalaineid. Eesti toitumissoovituste kohaselt peaks toidust saadavad rasvad kogu päevasest menüüst saadavast energiast katma täiskasvanute puhul umbes 25-35 protsenti. Samas on Põhjamaad oma uuendatud toitumissoovitustes tegelikult suurendanud rasvast tulevat energiahulka päevas juba 40 protsendini.

Kasulikke rasvade hulka kuulub kõigile hea ja tuntud või, mille koostises on 80–90% rasva ja maksimaalselt 16% vett ning teisi piima komponente. Lubatud lisandid on vesi ja sool. Või on kõige paremini omandatav A-vitamiini allikas. Soojas (temperatuuril 20– 25 °C) peab võitükk säilitama veel iseloomuliku kuju ega tohiks vormi muuta. Mõõdukalt jahedas (temperatuuril 10–15 °C) peab või olema piisavalt plastiline, ei tohiks olla rabe ega killuneda. Võid soovitatakse säilitada temperatuuril 2–6 °C.

Pagari ja kondiitri valdkonnas, kus erinevate rasvade kasutus on laialt levinud, on võiga valmistatud tooted maitseküllasemad ja aromaatsemad. Ka võib arvestada klientide teadlikkusega puhtast toorainest. Või kasutusvaldkond on lai, see sobib muretaignasse, küpsistesse, keeksidesse, kringlitesse, väikesaiadesse jne. Klassikaline võikreem, mis on kokkusegatud maheda vaniljekreemiga, on maheda maitse ja tekstuuriga ning pakub meeldivat vaheldust teistele kreemidele.

Või nüüd ka Vilmixi sortimendis.

 

Loading Images
wpif2_loading
Bottom
Bottom-20
Bottom-19
Bottom-18
Bottom-17
Bottom-16
Bottom_15
Bottom-14
Bottom_13
Bottom-12
Bottom-11
Bottom 10
Bottom 9
Bottom 1 Smuutid
Bottom-8
Bottom-7-compressor
Bottom-6-compressor
Bottom-5-compressor
Bottom 4
Bottom 3
2 article bottom
Bottom-1-compressor