Puuviljaleib
Ene Seer
Kui esimesed lehed hakkavad kolletuma ja suvised soojad ööd on muutunud sügishõnguliseks, mõtleb ettenägelik pagar juba jõuludest. Traditsiooniliste piparkoogivürtside kõrval kõnetab järjest rohkem tarbijaid hea mahlane puuviljaleib, mis on üha enam seostumas talviste pühadega.
Hea puuviljaleiva saladus on maitsete tasakaal kus soolasus ja magusus annavad vastanditena maitsemeeli kõditava nüansi. „Puuviljaleib“ – oma nimetuse poolest on pigem märgiline, sest lisandite hulka kuuluvad tihtilugu lisaks kuivatatud marjadele veel pähklid ja seemned.
Tume odralinnase ekstrakt Barlex Extra Dark annab leivale täidlase maitse ning tumeda värvi ja samuti pikendab toote säilivust. Rukkijuuretise lisamine toob esile mõnusa rukkileivale iseloomuliku maitse ja aroomi.
Lisanditeks sobivad kuivatatud mustsõstrad, jõhvikad, kirsid või puuviljasegu Fruit Mix, mis sisaldab erinevaid puuvilju ning traditsioonilisi rosinad. Krõmpsuva tekstuuri saamiseks võib lisada päevalille- või kõrvitsaseemneid, erinevaid pähkleid või paisutatud teri.
Mõnusat katsetamist!
Retsept
Sisaldab rohkelt erinevaid seemneid ja terasid ning rukkijuuretist. Segu sobib erinevate toode valmistamiseks.
- Sobib nii masin-ja kui ka käsitsi töötlemiseks;
- Säilib väga kaua värske;
- Tootele ei ole lisatud suhkrut
- E-aine vaba
- Valik kuivatatud marju või puuvilju: mustsõstraid, kirsse, fruit mixi, rosinaid
Tooraine kogus:
500g Victor mix
500g Vesi
300g Kuivatatud puuviljad ja marjad
—————-
Lasta seista 15-20 min
200g Rukkikroovjahu
300g Nisujahu T550
30g Presspärm
30g Barlex Extra Dark
30g Kuivjuuretis Sugrano R5 200
400-450g Vesi (32-35⁰C)
30g Suhkur
Sega vesi, kuivatatud marjad-puuviljad ja Victor mix ühtlase konsistentsini.Lase seista 20-30 min.
Lisa ülejäänud toorained ja vajadusel lisa vett nii palju, kuni on saavutatud õige taigna konsistents. Vormileiva taigen peab olema pehmem.
Segamisaeg: 7 min aeglaselt, 3 min kiirelt
Taigna temperatuur: 28-30°c
Käärimisaeg: 30 min
Tainaku kaal: vastavalt soovile
Lõppkerk: 34-45 min
Küpsetamistemp: 260/220°c
Aur: 6-7 sek
Küpsetamisaeg: 25-35 min (olenevalt massist ja kujust)