Soojendavad vürtsid!
Ene Seer
Talvehooaja lähenedes jahenevad ilmad ning tekib soov ja vajadus soojemate riiete ning sooja andva joogi järele. Seekord soovin teile meelde tuletada, et pimedamal ja jahedamal ajal algab soojendamine seestpoolt – kasutades selleks jõululõhnalisi vürtse. Siinkohal räägin teile rohkem kaneelist ja kardemonist.
Kahtlemata on kaneel kõige populaarsem ja äratuntavam jõuluvürts, mida valmistatakse kaneelipuukoorest. See kooritakse puult, puhastatakse, purustatakse ja keeratakse rulli. Kaneeli kasutatakse kõige rohkem kondiitri- ja pagaritoodete maitsestamiseks. Samuti sobib vürtsi lisada teele, šokolaadile, šokolaadijoogile, kakaole, puuviljadele – eriti õuntele. Kaneel ja õunad moodustavad omavahel harmoonilise klassikalise, kõigile tuntud maitsetekombinatsiooni.
Teisel kohal soojendavatest vürtsidest on kardemon. Vürtsi, mis kuulub piparkoogimaitseainete perekonda, kasutatakse nii jahvatatult, purustatult kui ka tervete seemnetena. Oluline on mainida, et jahvatatud kardemon kaotab kiiresti maitset ning aroomi. Teisalt, kui hoiustada vürtsi tervete seemnetena, säilib tugev, kardemonile omane maitse kuni 3 aastat. Soovides tunda kõige värskemat ning intensiivsemat kardemoni maitset, tuleks terveid seemneid riivida vahetult enne kasutamist.
Euroopas kasutatakse eelnevalt mainitud vürtse peamiselt küpsistes, biscottides ja piparkookides. Seejuures Skandinaavias kasutatakse vürtse rohkesti krõpsudes, kartuliroogades, kastmetes ja hautistes. Harmoonilise maitsekooslusena tuntakse eelkõige kaneeli ja õuna, kardemon on aga vastupandamatu koos pirni ja kohviga.
Vürtside esiletõstmiseks ja maitse tugevdamiseks lisatakse Skandinaavias linnaseekstrakti, mida valmistatakse odralinnasest ja veest. Tugevamaitseline tume siirup saadakse keetmise ning aurutamise protsessis. Linnaseekstrakt annab tootele tumedama värvuse ja suurepärase maitse.
Soovin Teile algavaks jõuluhooajaks maitsvaid piparkooke ja soojendavat teenaudingut!